Hvem er Rudolf rendsdyr ?


En historie som helt tilfældigt tegner julen for den kristne del af verden.


Rudolf Rensdyret

Historien om Rudolf, det rødnæsede rensdyr, er meget yngre end julemandens. Rudolf blev skabt i 1939 af Robert L. May, som arbejdede for varehuset Montgomery Ward i USA. Montgomery Ward havde brug for en ny julehistorie, som de kunne bruge i deres markedsføringskampagner, og May fik til opgave at skrive den.


Rudolfs Karaktertræk:

 • Rudolf er et ungt rensdyr med en lysende rød næse, der skinner som en lygte.
 • Han blev ofte mobbet af de andre rensdyr på  grund af sin usædvanlige næse.

Rudolfs Redning af Julen: I historien er julemanden en julenat bekymret over, at tæt tåge vil forhindre hans slæde i at levere gaver til børnene verden over. Julemanden opdager Rudolfs lysende næse og indser, at den kan lede vejen gennem tågen. Rudolf bliver bedt om at lede slæden, og han gør det med succes, hvilket gør ham til en helt og vinder de andre rensdyrs respekt.


Rudolf i Populærkulturen

Rudolfs historie blev øjeblikkeligt populær, og i 1949 blev den yderligere berømt gennem en sang indspillet af Gene Autry, der hed "Rudolph the Red-Nosed Reindeer". Sangen blev en kæmpe succes og cementerede Rudolfs plads i juletraditionen.

I 1964 blev Rudolfs historie også til en elsket animationsfilm, som fortsat vises på tv hvert år i julesæsonen.


Hvorfor Rudolf og Julemanden Hænger Sammen i Vores Bevidsthed

Rudolf og julemanden hænger sammen i vores bevidsthed af flere grunde:

 1. Historisk Sammenkobling:

  • Rudolfs historie blev skabt specifikt som en del af julemandens fortælling. Hans rolle som lederen af julemandens slæde på en tåget juleaften er central i hans oprindelseshistorie.
 2. Populærkultur:

  • Sangen "Rudolph the Red-Nosed Reindeer" og animationsfilmen fra 1964 gjorde Rudolf og julemanden til uadskillelige figurer i julehistorier og -traditioner.
 3. Symbolik:

  • Rudolf symboliserer venskab, accept og værdien af forskellighed, hvilket styrker den varme og inkluderende ånd, der er forbundet med julemanden og juletiden.
 4. Familietraditioner:

  • Fortællinger og sange om Rudolf og julemanden er blevet en fast del af julefejringer i mange hjem, hvilket har hjulpet med at fastholde deres sammenhæng i vores kultur.

Opsummering

Historien om Rudolf og julemanden er et smukt eksempel på, hvordan nye figurer kan blive integreret i ældre traditioner og skabe nye kulturelle ikoner. Fra St. Nikolaus' gavmildhed til Rudolfs heltemodige indsats, fortsætter disse figurer med at bringe glæde og magi til julen hvert år.