Historien om Julemanden


og tak for det Coca Cola.

Historien og Tilblivelsen af Julemanden

Julemanden, som vi kender ham i dag, er en skikkelse, der er blevet formet gennem århundreder af folklore, religiøse figurer og populærkultur. Hans oprindelse er en fascinerende blanding af forskellige kulturer og traditioner.

St. Nikolaus

Den oprindelige inspiration til julemanden stammer fra St. Nikolaus, en græsk biskop fra det 4. århundrede, der boede i Myra (i det nuværende Tyrkiet). St. Nikolaus var kendt for sin gavmildhed og venlighed, især over for børn og de fattige. En af de mest berømte legender fortæller om, hvordan han reddede tre fattige søstre fra at blive solgt til slaveri ved at give dem medgift i form af guld, som han kastede gennem deres vindue om natten.

Sinterklaas og Hollandsk Indflydelse

Den hollandske version af St. Nikolaus, kendt som Sinterklaas, spiller også en stor rolle i julemandens historie. Hollandske immigranter bragte traditionen med Sinterklaas til Amerika i det 17. århundrede. Sinterklaas blev fejret på hans festdag, den 6. december, hvor han kom med gaver til børnene.


Julemanden i Amerika

Den moderne julemands skikkelse begyndte at tage form i Amerika i det 19. århundrede. I 1823 blev digtet "A Visit from St. Nicholas" (bedre kendt som "The Night Before Christmas") offentliggjort. Digtet, som tilskrives Clement Clarke Moore, beskrev St. Nicholas som en munter og buttet mand, der kom ned gennem skorstenen og bragte gaver til børnene om natten den 24. december.


Thomas Nast og Visuel Fremstilling

Den amerikanske tegner Thomas Nast spillede en stor rolle i at forme julemandens udseende. I slutningen af det 19. århundrede tegnede Nast en række illustrationer for Harper's Weekly, som præsenterede julemanden som en fyldig, hvidskægget mand iført en rød dragt med hvid pelskant. Disse billeder blev hurtigt populære og cementerede julemandens ikoniske udseende.


Coca-Cola og Den Kommercielle Julemand

I 1930'erne skabte Coca-Cola en reklamekampagne, der yderligere populariserede julemanden. Kunstneren Haddon Sundblom blev hyret til at male julemanden for Coca-Cola's vinterreklamer. Sundbloms version af julemanden, med hans venlige ansigt og varme fremtoning, blev en stor succes og hjalp med at etablere den moderne opfattelse af julemanden.


Julemandens Globale Variationer

Mens den amerikanske version af julemanden er blevet udbredt over hele verden, findes der stadig mange variationer af julemanden i forskellige kulturer. I Storbritannien og Australien er han kendt som Father Christmas, i Frankrig som Père Noël, og i Tyskland som Weihnachtsmann. I Skandinavien har man også figuren Julemanden, som er en blanding af den amerikanske julemand og lokale nisser.


Julemandens Bopæl og Traditioner

I dag er julemandens hjem traditionelt placeret på Nordpolen, hvor han bor sammen med sin kone, Mrs. Claus, og en gruppe af hjælpende nisser, der laver legetøj til børnene. Den moderne julemand kommer juleaften i en slæde trukket af otte rensdyr, med Rudolf som det niende rensdyr, kendt for sin lysende røde næse.


Opsummering

Julemandens historie er en sammenblanding af gamle legender og moderne kultur, som er blevet til den elskede figur, vi kender i dag. Fra St. Nikolaus' gavmildhed til Coca-Cola's reklamekampagner, har julemanden udviklet sig til en global skikkelse, der symboliserer glæde, generøsitet og julehygge.